Het beste hondenvoer vinden: Hoe vergelijk je hondenvoer?

Een goed hondenvoer kiezen voor je hond is een van de belangrijkste dingen die je als hondenbezitter kunt doen. Hoe je hond zich voelt en hoe gezond hij is, hangt voor een groot deel af van zijn voeding. Het uitzoeken van een goed hondenvoer is geen gemakkelijke taak. Door de wildgroei aan merken, marketingclaims en sites die hun mening geven over beste voer, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Toch vinden wij bij Voerkeur.nl dat geen goede reden om maar voor een minder goed voer te kiezen. In plaats daarvan helpen we je graag bij de keuze van je voer!

Voerkeur.nl is opgericht om mensen te helpen met het analyseren, vergelijken en kiezen van een goed hondenvoer voor hun hond. Dit doen we door voorlichting te geven, rekentools beschikbaar te stellen en voer te beoordelen op basis van wetenschappelijke feiten met onze eigen ontwikkelde algoritmes. Of je nu wilt weten waar je op moet letten, op zoek bent naar de perfecte balans tussen eiwitten en vetten, of je zorgen maakt over de aanwezigheid van kunstmatige toevoegingen in het voer van je hond, wij zijn er om je te helpen!

In dit artikel lees je hoe je voer vergelijkt en waar je op moet letten bij het kiezen van een goed voer. Maar laten we beginnen met bekijken welke soorten hondenvoer er zijn.

Welke soorten hondenvoer zijn er?

Er zijn twee populaire categorieën hondenvoer verkrijgbaar: droogvoer (hondenbrokken) en natvoer.

Droogvoer/hondenbrokken

Droogvoer staat bekend om zijn gebruiksgemak en de lange houdbaarheid. Hondenbrokken zijn goedkoper, gemakkelijk te bewaren en hoeven niet direct na het geven te worden opgegeten. Verder zou droogvoer helpen bij het onderhouden van de tandhygiëne van je hond. Door deze eigenschappen heeft droogvoer de voorkeur van veel hondenbezitters. In ons overzicht van droogvoer hebben we honderden hondenbrokken van verschillende winkels grondig geanalyseerd, vergeleken en beoordeeld.

Natvoer

Natvoer is de tegenhanger van droogvoer. Het is rijker aan vocht en bevat vaak minder granen en andere koolhydraatbronnen die bij brokken nodig zijn voor de structuur. Dit komt over het algemeen de voedingswaarden ten goede. Natvoer is vaak duurder dan droogvoer, is na opening een kortere tijd houdbaar en mag niet te lang blijven staan. Meestal blijft natvoer ook niet lang staan, want de meeste honden zijn er dol op. Met onze algoritmes hebben we ook honderden natvoeren van verschillende winkels en merken geanalyseerd, vergelijken en beoordeeld. De resultaten vind je in ons overzicht van natvoer.

Een keuze maken

Of je gaat voor droogvoer, natvoer of een combinatie van beide, is een persoonlijke keuze die afhangt van veel verschillende factoren. Welk soort voer je ook kiest, met onze analyses en beoordelingen kun je in beide categorieën een goed voer vinden. Kies hieronder het type hondenvoer of lees verder om uit te vinden waaraan een goed hondenvoer moet voldoen en hoe je zelf hondenvoer kunt vergelijken.

Wat maakt een hondenvoer een goed hondenvoer

De basis van een goed hondenvoer bestaat uit een goede balans van nutriënten. De macronutriënten zijn eiwitten, vetten en koolhydraten en worden genoemd in de voedingswaardentabel op het etiket. Het is belangrijk om niet alleen naar de hoeveelheden, maar ook naar de kwaliteit van elk van deze nutriënten in het voer te kijken. De gebruikte ingrediënten geven vaak een goede indicatie van de kwaliteit van de macronutriënten.

Eiwitten

Eiwitten, samengesteld uit aminozuren, zijn onmisbaar voor de groei, reparatie en het onderhoud van lichaamsweefsels. Sommige aminozuren moeten honden via hun voeding binnenkrijgen omdat ze die niet zelf op een andere manier kunnen aanmaken. Dit zijn essentiële aminozuren. Wanneer er gesproken wordt over de kwaliteit van de eiwitten gaat het dus over de samenstelling van de aminozuren. Hoogwaardige eiwitbronnen zoals vlees, vis en eieren bevatten een betere verhouding van alle (essentiële) aminozuren dan kwalitatief lagere, plantaardige eiwitbronnen zoals aardappel, erwt of mais. Voor de ideale hoeveelheid eiwit hanteren wij percentages tussen de 33 en 43% op basis van droge stof. Deze percentages zijn gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken. Uit deze onderzoeken blijkt dat, in tegenstelling tot kattenvoer en in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een hoger percentage eiwitten niet altijd beter is. Een veel lager percentage kan voedingstekorten veroorzaken. Een veel hoger percentage kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hon met betrekking to ontstekingen en de nierfunctie.

Vetten

Van alle macronutriënten bevatten vetten de meeste energie per 100 gram. Als je hond overgewicht heeft, wordt daarom vaak aanbevolen de inname van vetten te beperken. Maar sommige vetten hebben ook positieve eigenschappen. Ze spelen een belangrijke rol bij de structuur van de cellen, immuun functie, vachtgezondheid en het verminderen van ontstekingen. Net zoals bij eiwitten zijn er bepaalde essentiële vetzuren die honden niet zelf kunnen aanmaken. Dit zijn een aantal omega-3 en omega-6 vetzuren, honden moeten deze voldoende via hun voeding binnen krijgen. Net zoals bij eiwitten moet je ook letten op de kwaliteit van de vetten. Hoogwaardige vetbronnen hebben een beter profiel van vetzuren met meer essentiële vetzuren.

Koolhydraten

Koolhydraten worden als niet essentieel beschouwd in het dieet van een hond, maar leveren wel energie. Ook hierin is het belangrijk om onderscheid te maken in de kwaliteit van koolhydraten. Suikers en zetmeel bevatten meer energie dan vezels. Daarnaast dragen vezels bij aan een goede darmgezondheid en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wij adviseren op basis van de onderzoeken om het koolhydraatgehalte onder de 20% op basis van droge stof te houden. Het percentage koolhydraten wordt niet vernoemd op de etiketten, het percentage vezels wel. Je kunt de koolhydraten zelf uitrekenen door 100% min opgetelde percentages overige ingrediënten uit te rekenen. Het percentage koolhydraten is namelijk het enige ontbrekende percentage in de voedingswaarden.

Kwalitatief hoogwaardige ingrediënten herkennen

Zoals eerder genoemd speelt, naast een goede balans van macronutriënten, ook de kwaliteit van de ingrediënten een belangrijke rol in de uiteindelijke kwaliteit van het hondenvoer. Kwalitatief hoogwaardige ingrediënten zijn beter verteerbaar en zorgen dat de belangrijke voedingsstoffen effectief door het lichaam van je hond kunnen worden opgenomen en gebruikt. Hieronder vind je een aantal tips waar je op kunt letten.

  • Vlees en vis: Kies voor hondenvoer waarin hoogwaardige, herkenbare vlees- of visbronnen als eerste ingrediënten worden vermeld. Dit wijst op een hoger en kwalitatiever eiwitgehalte.
  • Vetten en oliën: Gezonde vetten zijn afkomstig van kwaliteitsbronnen zoals visolie, die rijk is aan Omega-3, en kippenvet, dat natuurlijke antioxidanten bevat. Maar ook bronnen zoals lijnzaadolie en maïsolie bevatten veel essentiële vetzuren.
  • Vezels: Vezels zitten in plantaardige producten, maar niet alle plantaardige producten bevatten dezelfde hoeveelheid vezels of vezels van goed kwaliteit. Cellulose, bietenpulp en tomatenpomace staan bekend als goede bronnen van vezels.
  • Additieven en conserveermiddelen: Natuurlijke conserveermiddelen zoals vitamine E (gemengde tocoferolen) hebben de voorkeur boven chemische varianten. Kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen moeten worden vermeden, aangezien deze geen voedingswaarde toevoegen en mogelijk schadelijk kunnen zijn.

Hondenvoer vergelijken

Door de overvloed aan producten met elk hun eigen beweringen en marketingclaims kan het een onmogelijke taak lijken om tussen al deze producten het juiste voer te vinden. Toch denken wij dat dit met een beetje hulp van voerkeur.nl zeker mogelijk is. Hierboven heb je al kunnen lezen wat de eisen van een goed hondenvoer zijn. Hieronder leggen we uit waar je deze informatie op het etiket kunt vinden. Zo kun je het voer beoordelen op de feiten en niet op de marketing claims. Wil je een gemakkelijke manier om voer te vergelijken zonder dat je je in het etiket wil verdiepen? Dan kun je ook gebruik maken van onze beoordelingen van droogvoer en natvoer op basis van voedingswaarden en ingrediënten.

Ingrediënten lijst analyseren

De ingrediëntenlijst geeft een goed inzicht in de kwaliteit van een voer. De ingrediënten moeten worden vermeld in volgorde van gewicht, waarbij de eerste ingrediënten het meest aanwezig moeten zijn. Als je zelf de ingrediëntenlijst wil beoordelen, kun je kijken naar de eerste 5 ingrediënten. Zoek naar voer met in de top 5 hoogwaardige eiwitbronnen zoals vlees, vis of eieren en vermijd granen of bijproducten. Analyseer vervolgens de gehele lijst om te controleren of er geen kunstmatige kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen, zout en suikers toegevoegd zijn.

Bovenstaande methode is een handmatige methode die een goede indicatie geeft van de kwaliteit van de ingrediënten. In onze overzichten van droogvoer en natvoer beoordelen we de ingrediënten met 1 tot 5 sterren. Deze methode is wat uitgebreider dan hierboven beschreven, hier lees je meer over hoe we de ingrediënten beoordelen.

Analyseer de voedingswaarde

De voedingswaarde-informatie op de verpakking geeft inzicht in de balans van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook geeft het inzicht in de hoeveelheid vezels een voer bevat. Om de voedingswaarden van twee voeren te vergelijken moet je eerst de voedingswaarden op basis van droge stof uitrekenen.

Voedingswaarde op basis van droge stof uitrekenen

Het aantal koolhydraten wordt niet genoemd op het etiket. Dit dien je die dus eerst uit te rekenen. Dit doe je door 100% min de overige ingrediënten (behalve vezels) uit te rekenen. De volgende stap is het omzetten van voedingswaarden naar de waarden op basis van droge stof. Dit houdt in dat je het percentage water niet meerekent. Wanneer je het water wel zou meerekenen zou dit een heel vertekend beeld geven. Bijvoorbeeld, 8% eiwit in een voer met 60% water is relatief laag, terwijl hetzelfde percentage voor een voer met ruim 80% water prima is. De percentages op basis van droge materie reken je uit door het percentage vermenigvuldigen met de volgende waarde 100/(100-%water). Bijvoorbeeld: %Eiwitten droge stof = %eiwitten*(100/(100-%water)). Als je dit goed gedaan en alle waarden, behalve vezels en water, bij elkaar optelt kom je op 100% uit. Op onze pagina’s in de overzicht zie je al de percentages op basis van droge stof, op de pagina van het product vind je ook de waarden van het etiket.

Voedingswaarde vergelijken met Voedingsbehoeften

Als je de voedingswaarde op basis van droge stof hebt uitgerekend kun je deze vergelijken met de gewenste voedingsbehoeften voor jou hond. Bij de beoordelingen in onze overzicht zijn wij voor honden uitgegaan van een ideale verhouding van 38% eiwit, 48% vet en 14% koolhydraten op basis van droge stof. Deze waarden zijn gebaseerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken, maar afhankelijk van verschillende factoren en jouw persoonlijke voorkeur kun je andere voedingsbehoeften hanteren voor jouw hond.

Onze Overzichten

In onze overzichten van droogvoer en natvoer zijn de percentages op basis van droge stof al voor je uitgerekend. Verder kun je op de pagina’s van individueel voer ook de percentages van het etiket zien en vind je welk percentage van de energie afkomstig is van eiwitten, vetten of koolhydraten. Dit heet het calorie profiel. Als je een aantal dingen over je hond aangeeft, zoals het gewicht en hoe actief hij is, rekenen we hier ook voor je uit hoeveel je gram je van het voer per dag moet geven.

Gebruik hulpmiddelen

Om alle informatie voor alle voeren uit je hoofd uit te rekenen is niet te doen en kost ontzettend veel tijd. Gelukkig kunnen computers deze berekening snel en nauwkeurig uitvoeren. Dit is dan ook de kracht van Voerkeur.nl. Naast de overzichten van onze voeren hebben we ook verschillende calculators beschikbaar. Zo kun je door de waarden van het etiket van je eigen droogvoer of eigen natvoer in te vullen gemakkelijk de waarden laten uitrekenen. Je kunt dan zelf vergelijken hoe goed het voer aansluit bij de gewenste voedingsbehoeften. Ook zie je gelijk hoe het voer scoort wanneer het beoordeeld door onze algoritmes. Bij deze beoordelingen wordt het voer aan dezelfde eisen getoetst als het andere droogvoer of natvoer voer in onze overzichten.

Kijk naar je hond

Het uitzoeken van een goed voer op basis van de informatie van het etiket is natuurlijk een grote en belangrijke stap in het proces. Maar toch moet dit niet de laatste stap zijn. Uiteindelijke gaat het erom hoe goed het met je hond gaat als je een bepaalde voeding geeft. Als je wisselt van voer let dan op veranderingen in energieniveau, vachtconditie, spijsvertering en algeheel welzijn. Een voer dat goed is afgestemd op de behoeften van je hond zal een positieve verandering in deze gebieden teweegbrengen.

Conclusie

Het kiezen van een goed hondenvoer is een belangrijke, maar ook een moeilijke keuze. Je moet weten waar je op moet letten en verschillende voeren met elkaar vergelijken. Voerkeur.nl is opgericht om hondeneigenaren hierbij te helpen zodat ze een gezonde voedingskeuze kunnen maken. Dit doen we door voorlichting, zoals de uitleg in dit artikel. Maar ook door het aanbieden van tools voor het berekenen van de energiebehoefte van je hond, of waarmee je de benodigde berekening gemakkelijk kunt uitvoeren voor je eigen droogvoer of eigen natvoer. Daarnaast bieden wij overzichten van honderden hondenbrokken en natvoer van verschillende winkels, die wij al op basis van wetenschappelijk onderbouwde algoritmes geanalyseerd en beoordeeld hebben.